Joda:
Já bych byl v tomto ohledu spíše pesimistický.
Litinové konve se dělí na:
1) smaltované - vhodné na přípravu čaje, nikoliv vody (respektive efekt na kvalitu vody je mnohonásobně nižší než u nesmaltované verze).
2) nesmaltované - vhodné pro ohřev vody, nikoliv na přípravu čaje.
Tvá byla smaltovaná, tudíž již jen z toho důvodu, nikdy nemůže mít takový efekt na vodu jako druhá skupina. Je to jednoduché - u nesmaltovaných verzí je jeden krok ve výrobě navíc. Vnitřek konví se specielně upravuje (říká se tomu "aktivace litiny", mám dojem, že je to chemicky něco na způsob speciální oxidace). Výsledkem by mělo být, že vnitřek takové konve nerezne plošně (pouze se někdy objeví jakoby ťupky, kde aktivace nebyla 100%), změní barvu a má onen dobrý vliv na vodu. Tento krok u tvé konve bohužel chybí a je to právě tento krok, který určuje "hodnotu" litinové nesmaltované konve. Neboli konev se špatně provedenou nebo žádnou aktivací postrádá to, kvůli čemu se nesmaltované litinky kupují.
Dále se obávám, že ti plošně zrezne vnitřek a taková vpda pak určitě nebude vhodná na čaj.
Někdo tu psal že na tetsubince se nedá ušetřit. Nemohu než souhlasit, prostě nedá. Základní "masově formově odlévané" tetsubiky se daly sehnat i s poštovným z japonska do 4 000. Nebyly tak estetické, ale aktivace byla provedena správně. Kompletně ručně dělané a esteticky zdobené se pohybují i kolem 20 000. To pakm jž není jen nádobí ale i umělecký předmět (o jedné v mém okolí vím a je to nádhera držet ji jen v ruce). Pozor na nocý způsob výroby. Dle mých informací z japonska např. firma Iwachu (od ní byla ta konev za 4000) změnila výrobní postup a místo tradiční aktivace (drahá, pracná) by teď měla vnitřky natírat antikorozním nátěrem - nebude reznout ale taková konev pak již nemám onen efekt na kvalitu vody. Tato informace je čerpána pouze od jednoho japonského prodejce, ale dejte při nákupu pozor, nemyslím, si, že by lhal. Zároveň potvrdil, že ty umělecké tetsubinky se stále aktivují tradičně - jenže ta cena.
Někdo výše zde nabízel tetsubinky za 1300. Mě se to zdá nemožné - rozhodně by mě zajímal výrobce, druh použité litiny, způsob odlévání a způsob aktivace! Pokud od 1300 odečtu předpokládané náklady na dopravu, marži pro prodejce tak se mi zdá nereálné, že by v Japonsku za takovou cenu někdo tetsubinky prodával.
Jodo, nechci ti kazit radost, ale já bych té tvé konvi nevěřil, podle mě nemůže mít ten efekt, pro který jsi ji kupoval, respektive pokud tam nějaký efekt je, tak by měl být mnohonásobně nižší než u "správné tetsubinky". Vzhledově je ale pěkná, použij jako dekoraci - vydělej pár peněz, vygoogli pravé tetsubinky a objednej. Věř, že i mě se zdály 4000 moc, ale teď bych již neměnil. Ta voda za to stojí a spíše uvažuji o tom, že koupím tetsubinku ještě jednu (zdobnější pro čajování) a v této základní budu ohřívat jakokouliv vodu pro doma.
Mám v plánu o tetsubinkách něco sepsat, kdyby byl zájem mohu to sem poté hodit. Jenže něco sepsat je u mě běh na dlouhé týdny, měsíce...
Mějte se
LL.