Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Takze moj prvy pu erh bol shu, take tie tabletky balene v bambuse :-D kupodivu mi chutil hned od zaciatku.. a mozno som len chcel napodobovat starsieho brata (mal som vtedy dak 12 rokov?) k shengu som sa dostal po objaveni tohoto fora, vela som tu o tom cital a tak som si ho v cajovni musel dat!! bolo to moje najvacsie prekvapenie cajoveho zivota :-D nebol ktovieako extra kvalitny ale do shengov som sa zamiloval na prve ochutnanie, dovtedy som pil primarne Anxi oolongy, tak ma ohromila komplexnost chuti ktora tam bola. Par dni po tom som prosil Dzina o pomoc s vyberom a onedlho som si isiel domov s mojim prvym shengom Xia Guan Bao Yan Tuo Cha 2007 (sakra kebyze ho viem este zohnat...) a tak vdaka Dzinovi bol moj prvy sheng zaroven aj veeelmi dobry co nastartovalo moju zalubu v shengoch v prebehu dalsieho roku a pol sa moja zasoba pu erhov vyhupla z 0 na tak 2-3 kg :-D :-D tot moja pu erhova cesta..
První zkušenosti se shengem mám s Fang cha cihličkou od CNNP rok 2006, bohužel cihlička byla v prostoru (čajovna green space jihlava - alias spodní čajovna) již navěky provoněném různými vonnými tyčinkami atd, to se samozřejmě odrazilo v chuti. No hodně nepříjemné. Tuto cihličku CNNP fang cha jsem si po dvou letech objednal z dobrých čajů a je dobrá.
První shu jsem vyzkoušel v podobě minihnízdčka z té samé čajovny. Nic podobného nechci zažít, pokud máte psa a vyválel se vám někdy ve vodě a pak jakoby nakysl, tak to přesně byla chuť tohoto hnízdečka. Ostatní shu v pohodě.
Co z toho plyne? Kupovat na začátek z nějakých ověřených zdrojů...
Najvtipnejsiu skusenost s pu erhom som mal, ked nam doslo kopec cajov z ciny a pol dna sme pili jeden pu erh za druhym. Kamarat zo srandy doniesol tmave mini tuocha z Oxalisu a tak som to hodil varit s mliekom, maslom a solou. Normalne mam tento sposob pripravy rad... ale toto bol skutocne zazitok :-D Chutilo to jak keby to maslo nebolo len ze troska "zlukle" ale jak keby ho vyrobili z mlieka exhumovaneho jaka a varil som to v mlieku ktorom sa mesiac mocila daka ryba. Sice si stale myslim, ze velmi dobry pu erh sa da kupit za cenu rovnaku ako ma obycajny, alebo horsi oolong, ale aj pri nom plati ze za kvalitu si treba priplatit. :-D
První byl shu a nechutnal vůbec. Ale všichni říkali jak je pchuer super, tak jsem to zkusil ještě párkrát, ale nic, nechutnal - hlína, sklep, smrad. Tehdy se v knihách psalo, že to je právě typická charakteristika pchueru, tak jsem ho na roky nechal být. Pak ke mně začaly prosakovat informace o sheng pchueru, párkrát jsem ho v čajovně ochutnal a nebylo to zlé. Úplný zlom pak přišel s degustacemi pana Prachaře....
Ano, tyhle nekvalitní puery a tvrzení radoby znalců o chuti sklepa a hlíny jsou opravdu o nicem Takhle chutna cokoliv jen ne shu puer
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
A ochutnali to doma? Nebo jen privoneli k nejakému? Pokud k tomu clovek pristupuje predpojate tak muže byt vysledek jaky rikas. Já jsem se jeste nesetkal že by kvalitni shu nekomu nechutnal, myslim ale kvalitni. Kdybych se setkla s nekym tak to sem napisi
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Ochutnali a komentovali stylem "přes 'vůni' nelze hodnotit chuť" Jim to neberu, alespoň mi ho nikdo neupíjí. Šlo třeba o Jing Gu Shan Cha Tou nebo Long Feng Red Label.
Špatné zkušenosti mohou způsobit, že k něčemu přistupuješ předpojatě. Ale ano, už mi pár shu taky chutnalo: Bo You Chinese New Year, LF REd Label a ještě cosi. Nicméně je nijak aktivně nevyhledávám.
Tak to bud nebyl pravy puer, nebo to byl padelek. Takhle puer vubec nema chutnat Puery jsou nejlepsí čaje, chute jsou jedinecne ale nikdy tam nemá byt nic z toho co pises. Takhle se muzes setkat jen s " peury " v čajovnách ktere prodavají levne napodobeniny, nebo proste s necim co je vydavano za puer...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Na koleginine odporucanie som si v lokalnej predajni sypanych cajov v Zilinskom Carrefoure kupil cca 150g. BOhuzial ten vyrazny zapach uz po 2 minutach luhovania ma skoro polozil Je normalne ze ten caj tak vyrazne zapacha zatuchlinou, alebo som narazil na velmi nekvalitnu vzorku? Stalo to asi 4.5€
Nekvalitní vzorek a špatná příprava, puer má charakteristickou chuť, ale ne nepříjemnou. Těmto obchodům se vyhýbej. Nikdo není tak bohatý, aby si kupoval levné věci.
Přesně tak, to je jako snist zelenou šunku a rict šunka je spatna Tento puer co jsi pil byl špatny, priste se vyhybej obloukem...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
No, nebyl bych si tak úplně jistý, že to může být pouze vzorkem. Podobné (no, o něco mírnější) reakce mám z okolí i na puerhy, které jsou špička (třeba i vzorek od Dzina, takže mám s čím porovnat).
Ako ten caj vyzera na pohlad dobre a ma aj prijemnu aromu. Luhoval som ho asi v 85-90 stupnovej vode cez kovove sytko cca 3 a pol minuty... no ale ten zapach po vyluhovani, to bol ak popol z urny. Napriek odpornemu zapachu som nieco odpil a chut bola neutralna. Vzorku si necham a ked tak objednam novy z nejakeho eshopu a porovnam
Naposledy upravil Mino dne 30. 8. 2011 15:21, celkově upraveno 1
2 Ike Blaster: On to louhoval 2 minuty, to je hrozne moc na prvni nalev...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
njn, bolo to tak 3 a pol Prvy postup luhovania co som vygooglil uvadzal 3-5 minut na 90 stupnoch. Ak naberiem odvahu, skusim len tak z lahka 30 sekund.
Ano zkus, radeji mene je v tomto pripade vice. Ale z nekvalitniho pueru neudelas kvalitni louhovanim
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Podle toho kolik tam čaje dáváš, ale klidně bych začal s 10s. Když dávám 6g/180ml gaiwan, tak slévám hned (tj cca 5s ve vodě včetně doby slévání; prakticky jakýkoliv čaj, pár výjimek)
Tak první pu-erh jsem ochutnal teprve nedávno. Kupoval jsem na internetu snad ten nejlevnější koláč na zkoušku. Před tím jsem pil jen výhradně wu longy. A první reakce naprosto perfektní. Ba naopak bych uvítal ještě dřevitější chutě. Bohužel to nemám zatím s čím srovnávat, abych mohl posoudit, zda jsem koupil dobrý čaj, či nikoliv.
muj prvni puerh je Ročníkový Pu - Erh 2007 . jedine co to se mnou dalo ze sem zacal chodit kazdej den vecer na wc a porad jako bych mel hlad. nic jineho sem nepozoroval tak ted hledam lepsi puerh a zvazuji o puerh superior. Doufam ze snad se dockam nakejch zmen podle toho co se pise o superioru.
Zkus i nějaký sheng puer, ne jen shu. Kup si pořádny pravý puer, ne nic levného, co ti zvedně žaludek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.