14. 4. 2013 22:56 od dayofvictory
Ufff, obávám se, že na tuto otázku není lehké odpovědět. Existuje více výrobců filtrů a každý zachytává o trochu něco jiného. Zde bych asi doporučil najít si, které látky tvoří onen vodní kámen a srovnat to s tím, co výrobce tvrdí o svém filtru, že dokáže zachytit. Obecně vzato ale tyto konvice vodu změkčují, takže úbytek vodního kamene by tam měl být - otázkou je o kolik (30%?). Pokud máte opravdu tvrdou vodu, tak hledejte filtr, který je na tyto látky nejlepší. Jenom pozor na to, že onu životnost filtrů některý výrobce počítá na "standardizovanou" tvrdost vody - takže pokud máte opravdu tvrdou, tak Vám filtr nemusí vydržet třebas 300l ale klidně jen 150l...to si musíte zkusit.
Jinak si dovolím ještě jednu odbočku jako reakci na příspěvěk ob jedno výše a některá tvrzení, co jsem zaslechl. Mnoho lidí šlo do filtrační konvice právě kvůli chlóru. Tento důvod se mi zdá trochu zbytečný. 1x měsíčně v pravidelných intervalech nám tu vodárny pouští (prý kvůli čištění) do potrubí 3x více chlóru než obvykle. Pouze v tento den jsem ho schopen zaregistrovat, jinak si na naše vodárny a chlor nemohu stěžovat. Zajímavé je zjištění, že ze studené vody vyprchal (tak, že jsem ho jakkoliv nevnímal) za předlouhé 4 minuty, z teplé vody asi za 1 minutu a 20 sekund, přesně si to již nepamatuji. Jenomže nám tu vodárnu neprodali zahraniční firmě, možná, že jinde chlorují více.
Kvůli tvrdosti vody bych do filtru šel nebo pokud by mi voda z kohoutku obsahovala nějakou výrazně senzorickou látku tak taky, kvůli chlóru nikoliv.
LL