Re: Bofura a Litinová konvička
lesasyn píše:dayofvictory píše:Tvrdí se (pouze opakuji názor jiných), že jak je litina porézní, tak by měla mít schopnost "nasát" určité množství minerálů. V případě minerální vody, by ji měla zjemnit, v případě chudé vody by měla minerály zase uvolnit - jak to přesně funguje mohu ale jen hádat a spíše bych tento efekt viděl dočasný, například na 10x ohřítí normální vody schopnost minerály obohatit jednu vodu chudou. Ví to někdo? Já ne...
LL.
Co jsem se v minulosti dozvěděl z netu a pokusil se přeložit.
VELICE jednoduše a ve zkratce řečeno:Chemická struktura vody je součástí klíče, který vysvětluje, jak se voda změní, když se uvaří v Tetsubinu. Molekula vody (H2O) se skládá ze dvou prvků, vodíku (+) a kyslíku (-). Mají mezi sebou jakýsi náboj/přitažlivost - jako u magnetu. Pokud se však vaří ve sterilní nádobě (skleněné, glazované, smaltované konve), kde je absence dalších minerálů, kladné a záporné náboje prvků molekuly vody se navzájem přitahují pouze mezi sebou a tvoří si tím pak pouze své "sítě". Textura vody je pak "plochá", nijak se nezmění.
Nicméně, když se minerály v konvi vyskytují (Tetsubin), prvky molekuly vody jsou pak přitahovány k minerálům z Tetsubinu. Ve skutečnosti, afinita/přitažlivost molekuly vody s určitými druhy minerálů v Tetsubin je silnější než ta, které existovala pouze mezi molekulami vody mezi sebou. Tato silnější přitažlivost mezi molekulami vody a minerálními látkami zvyšuje viskozitu a povrchové napětí vody - voda se tím "rozkmitá a oživí".
Shrnuto - Ve skleněné konvi se molekuly točí kolem sebe. V Tetsubinu jsou molekuly vody přitahovány a odpuzovány - tím se obohatí o minerály a textura vody se změní.
Nejsem žádný chemik, takže doufám, že je to alespoň trochu srozumitelné.
Naprosto vyčerpávající. Děkuji za osvětlení problematiky