30. 1. 2016 17:02 od chawangpu
Tak experimenty s fermentací se v Jinggu TF dělali už mnohem dříve, než vzešel z Kunming TF první shu , to je spíš jen poznámka , snad někdy vyjde v The art of tea v ang. verzi článek "Tajemství shu pueru před rokem 1973 v Jinggu Tea Factory" který vyšel jen v čínské verzi. Fermentovalo se ale ještě mnohem dříve, před rokem 1949 čaje procházely lehkou fermentací, ta fermentace se dělala jinak a díky debilitě komunistů, který všechny čajové obchodníky pozavírali, pozabíjeli nebo dohnali k emigraci, si tuto a mnoho dalších původních technik vzali lidé sebou... V týmu který pracoval na fermentaci byl i jeden z lidí jež dělali fermentované čaje před rokem 1949 ale stará technika se bohužel už nikdy neuplatnila. Nicméně je dnes určitá poptávka aby Xiaguan TF udělala dle starých technik shu mushroom tuo , jež se dělala pro Tibet před rokem 1949, tak se třeba takového remejku dočkáme.
Proč se tak striktně připisuje fermentace Menghai TF a roku 1973, to je čistě komerční lobby obří firmy.....
K čajum na Aukru , fejk jak bejk, patrně zakoupeno z Ebay , pokud máte účet na aukru, zkuste to nahlásit jako falešné zboží , ale aukro většinou podobné výzvy ignoruje ...