Promiň, ale odstranění nechtěných úlomků vnímám jako jednoznačné vypláchnutí bordelu
No a potom, co jsem slyšel od dotyčných, co byli v číně, jak tam občas s čaji zachází, oplachuji téměř všechno. Nehledě na to, že jak jsem psal v jiném vlákně, třeba Bai Hao Yin Zhenu oplach naopak pomůže k tomu, aby byl už první nálev silný a velmi aromatický. A ano, i po oplachu bude nálev "chlupatý". Správně provedený oplach čaj ani omylem nezjemní, leda ho úmyslně uděláš tak dlouhý, aby to byl víceméně první nálev a s ním vyliješ i nějakou tu chuť. Jestli je pro tebe čaj příliš drsný, tak sniž dávkování. Nevidím smysl tlačit megadávku a pak to stejně vylévat. Pouhé nasáknutí vody do listu (což považuji za správnou formu oplachu, provede-li se dost rychle a správnou, tedy spíše chladnější, teplotou) vede k tomu, že už první nálev vydá mnohem více chuti. Takže důvody:
1) vypláchnutí bordelu
2) nasáknutí vody do listu a tím rychlejší rozjezd čaje
3) zjemnění dalších nálevů pouze v případě, že uděláme oplach tak dlouhý, že vlastně vylijeme první nálev dva do odpadu.