Drak z Bulang a misky z pece na drevo
Počasie je v posledných dňoch hodne upršané v Bratislave, ale ráno bolo opäť nádherné, tak som sa opäť vybral na krátku "Urban tea session" pred dom, medzi paneláky :-D Cieľ bol jasný: Nafotiť misky a potestiť vzorku Draka.
Keď sú misky doplna, majú cca. 100ml. Sú vyrobené z hrubej, veľmi pórovitej hliny a glazované krémovou glazúrou. Kombinácia použitej hliny a glazúry vytvorila veľmi zaujímavú textúru na povrchu- pórovitá hlina spôsobila to, že v glazúre vznikli malé jamky. Každá miska má kúsok iný objem a obe sú trošku nepravidelné, ale práve tá nedokonalosť ich robí jedinečnými a dokonalými.. Ako som spomenul v minulom príspevku, keramika pálená na dreve ukáže svoju skutočnú krásu až používaním. Ráno ma čakalo príjemné prekvapenie v podobe praskliniek v glazúre, ktoré sa začali plniť čajom a krásne vykreslovať -pri kúpe boli tak nepatrné, že som si ich nevšimol. Ja som tušil, že ten večerný Shu Pu Erh bol dobrý nápad
A presne pre to mám tak rád tento druh keramiky a yixing. Doslova sa vám vyvíja pred očami. Čisto biely porcelán je krásny v svojej jednoduchosti a čistote, ale niekedy mi chýba to vnútorné teplo a duch ukrytý v takejto keramike a kvalitnom yixingu.
Obvykle zvyknem čajovať sám, ale dnes mi pri rannej miske a partičke šachu robili spoločnosť dvaja priatelia- ideálna príležitosť prevetrať moje keramické more od Mirky Randovej (partnerka Petra Nováka) Normálne sa nepohne zo svojho miesta, lebo je dosť ťažké, ale od čoho sú kamaráti však? Ako klasicky na mladý sheng som použil moju konvičku z modernej Duan Ni.
Drag z Bulang je jeden z páru 100 gramových koláčov, vyrobených pri príležitosti svadby pána Prachaře v Pekingu. Ako pán Prachař na svojej stránke napísal: "Takáto výnimočná udalosť zasluhuje taktiež výnimočný čaj." A tento čaj skutočne výnimočný je. Mao Cha na tento koláč bola nazbieraná v pohorí Bu Lang, konkrétnejšie v Zheng Jia San, iba 15km vzdialenej od slávneho Lao Ban Zhang. Mao Cha pochádza z divoko rastúcich čajovníkov, starých až 250 rokov. Lisovanie bolo robené ručne, s použitím kamenných foriem.
Lístky za sucha aj po vložení do predhriatej konvičky vydávajú ťažkú, sladkastú a jemne dymovú aróma. Ale pozor! Nie ten typ dymovosti ako pri lacných sheng pu erhoch, ale ušľachtilú dymovosť, pripodobniteľnú k dobrej whisky, alebo kubánskej cigáre. (prosím odpustite mi použité slová a pripodobnenia, niekedy sa mi slová pri takýchto čajoch hľadajú veľmi ťažko). Lístky dávajú naozaj veľmi silný a výrazný nálev s príjemnou "surovou" chuťou a bohatým, nasládlym drevitým dozvukom. Som vcelku zvyknutý piť mladé Shengy, takže čaj mi príde veľmi príjemný už teraz, ale pre niekoho môže byť príliš drsný. Takí ľudia majú ale oproti mne výhodu, pretože majú šancu, že im ako tak vyzreje. Ja by som sa musel veľmi premáhať aby som ho nevypil hneď :-D
Čaje z okolia Lao Ban Zhang nepijem moc často kvôli ich vysokej cene. Ale keď sa k dákemu dostanem, tak som vždy unesený ich komplexnosťou a nezameniteľnou chuťou- príjemne korenenou a drevitou- veľmi pripomínajúcou kvalitnú škótsku whisky. Ak môžem súdiť, tak čaj mi príde veľmi podobný Hai Lang Hao "Lao Ban Zhang Gu Shu" alebo Douji "Veteran Edition Lao Ban Zhang" (tu si nie som úplne istý správnym názvom). Rozhodne ide o výnimočný čaj a ak máte možnosť, určite ho vyskúšajte