S tím gaiwanem se pracuje i trochu rozmaniteji, myslim že to hodně lidí i baví. Neni to jako vyráchat sáček nebo vylit čaj z konvičky, je to zábava.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Tak tyhle bych doporučil na začátek. Je jasné, že takových seznamů je možné vytvořit bezpočet, nicméně mám vyzkoušeno na návštěvách "nečajistů", že zrovna tyhle zvládnou. A ještě něco. Tímhle seznamem je potřeba jít shora dolů. Zejména když červené čaje k favoritům zrovna nepaří. A na další exkurse doporučuji sledovat degustace, resp popisy jednotlivých čajů tady na foru.
Zelené: Tai Ping Hou Kui Lu An Gua Pian Jasmínový zelený (třeba Moli Tai Mu Long Zhu)
Woolongy: Tie Guan Yin King Tien Guan Yin - lehce pečená Shui Xian
Stane děkuju že sis dal tu práci jdu si o nich počíst. Psala jsem také p.Prachařovi tu prosbu o vzorky, tak uvidím co mi odpoví.
A jen mimo téma a ze zvědavosti - vy si pamatujete všechny ty názvy? protože pro mně jsou ty složeniny několika podobnách slabik naprosto nezapamatovatelné
A je tu taky někdo kdo skončil třeba jen na jedné sortě čajů - třeba že se zabrzdil jen na bílých atd.?
Bylo mi potěšením. Zpočátku ti bude dělat trochu problém kombinace českého přepisu a mezinárodní konvence Pchin Jin. ( zde: https://www.lib.cas.cz/space.40/PCHINJIN/CINAP.HTM) A pak už je to brnkačka..........no pak mandarinská vers. kantonská čínština, to by mohl být trochu problém .............neboj dělám si srandu, vždyť my ty názvy opakujeme roky!!! (asi jako pijeme ty čaje) A pokud jde o specialisty, tak máš pravdu. Jsou mezi námi i čajomilové orientovaní na jedinou skupinu. A to je taky super volba, ne?!
No tak čínština asi je jazyk budoucnosti, to je fakt... ale asi se radši nejdřív zkusím napít, abych věděla jestli pořídit slovník... by mně trochu rozladilo kdybych se po několikaletém studiu dostala k prvnímu šálku a zjistila že zůstanu u alkoholu
HLavne doporučuji, kvalitní čaj.... jinak si obrázek neudelas, respektive bude zkreslený. Človek si musí udelat jasno co za druh čaje mu chutná...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Bohužel z longfengu na svou prosbu o prodej menších balení jako vzorků zatím odpověď nemám, ale třeba má majitel dovolenou, nebo nestíhá, možné je všechno. Pokud se p. Prachař neozve, asi zkusím objednávku z orijin (z eshopu, osobně se tam nedostanu), a mám předvybrané z těch co Stan doporučoval - Lu An Gua Pian Tie Guan Yin King a bílý Pai Mu Tan King
Ještě bych počkal, jestli se Ti ozvou z LF. Odkud jsi? Nemate tam nejakou čajovnu pobliž? Pripadne odkud oni berou čaj?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Na orijin jsem našla převážně chválu v tomhle vlákně viewtopic.php?f=29&t=52 dříve se jmenovali TeaNet
Odkud berou čaj nevím, na svých stránkách píšou jen: " Většinu čajů v naší nabídce každoročně pečlivě výbíráme a nakupujeme přímo v Číně jak od proslavených a známých firem tak od lokálních malých soukromých pěstitelů."
Návštěvy čajoven bohužel nedávám, mám malé dítě a minimum hlídání, takže vyrazit sama v klidu a míru můžu jen vzácně, nebo můžu vzít samozřejmě mládě sebou, ale pak to nebude o klidu a míru, a tak já do čajovny nechci, i z ohledu na ostatní návštěvníky.
Ani tak neslo o návstevu a dát si tam čaj, ale spíš si jej tam jen koupit.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Jak řešíte udržení teploty vody na přípravu třeba shu puerhu v gaiwanu? Na tak malý objem není dost dobře možné pokaždé zapínat rychlovarnou konvici, po přelití do termosky vroucí voda ztratí min cca 4-5°C, možná více. Hraje to roli? Nebo třeba oplach a první nálev rovnou z konvice, další nálevy z termosky? Mít v bytě nějaká přihřívací kamínka apod. zatím u mě nepřichází v úvahu. Děkuji
No, buď se smíříš s tím poklesem, a tady taky platí, že čím lepší termoska, tím menší ztráta tepla. U některých čajů to až tak nevadí. Nebo budeš vodu přihřívat tj. budeš zapínat konvici pořád dokola. A nebo s časem pořídíš konvici, která drží konstantní teplotu, tj. dohřívá obsah. V současnosti je běžně dostupných několik značek disponujících touto funkcí. A to v různých cenových hladinách.
Stačí lihový kahan, viz můj web zde... http://www.tea-earth.net/voda.html Jinak termoska od firmy thermos, esbit- dokonce stríbrny vnitrek!!! Tam je pokles minimální a nehraje roli... btw: Teplota vody je přímo úmerná nadmořské výšce, mně tu vře voda pri 97 °C, v Tibetu při třeba v 85 °C ... ale to už jsme hodne vysoko...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Ano, ta tu je Stane. Kdyby měl problém s termoskou tak to může řešit ve vlákně o termoskách rovnou. Obecně klidně tady si myslím.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
U čajování je úžasné to objevování, nových čajů, chutí.... , když se člověk dostane k trochu kvalitnějšímu čaji. Ovšem problém je, že když jsem si zvykl na zhong a vícenálevovou přípravu, přestaly mně chutnat levnější čaje, které mám nakoupené do zásoby, např. levnější shu puerh apod. Co s tím budu dělat? :-D Já to fakt nemůžu pít ani v práci na jednonálev, to si radši počkám domů na svůj zhong Měli jste to taky tak?
Asi každý to tak měl, můžes je darovat, dát do kombuchy atd.... Prakticky nejde připravit identicky čaj dvakrát, to je to kouzlo, neustálé změny.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.