3. 10. 2014 14:25 od chawangpu
U fénixů bych si dal ale bacha, aby již byly řádně dopečené. Většina obchodníků nabízí čaje čerstvé, hned po sklizni. Myslím těch online obchodníků. Lokální čajové obchody v Chaozhou však čaj pečou mnohem opatrněji a alespoň dvakrát, jemněji. Pokud narazíte na již finálně upečený fénix např. milan xiang, jež je hned po sklizni pečený do tmava, není to nic moc. No a pak jsou ty zelené, jež se na archivaci moc nehodí. Těm bych se vyhnul raději uplně. Problém oolongů je, že dřív si je každý obchodník dále dopékal, což dneska málokdo umí nebo se nad tim vůbec zamýšlí. Řada čajů, i když jsou pečené středně a na uhlí a řeklo by se, že by měli držet, můžou po určité době jakoby kysnout ve smyslu kyselost nezralého ovoce, a je třeba je lehce přepéct, aby se chuť nezvrhla.
Moje osobní experimenty jsou pouze od roku 2010 a nedávno jsem právě přechutnával 2010 a 2011 milan, jež byl bohužel pečený jen jednou festovněji, ale pečení se celkem vytrácí a objevují se nové chutě, jako píše Joda, jež tam nebyly. Čaje mám jednak v uplně po víčko naplněných a velmi dobře uzavřené porc. dózách cca 300g, tak v normálním neprůhledném tlustém zip velkém - asi 500g , sáčku, takto mám čaje od 2010 po letošek různé.