Co právě pijete?
2003 Yong Pin Hao "Yin Hao Tuo" tuo cha sheng pchu-er..
Re: Co právě pijete?
2012 SF Nepal Shangri-La Sherpa
2004 Shi Kun Mu Man Zhuan (ze Sunsing, od MarshalN-a). Hodně dobré. Shi Kun Mu je opravdu borec.
Joda: A co na to říkáš?
Joda: A co na to říkáš?
Je tam taková ta pěkná lehká mentolovost zralých pchu-erů, pár bylinných tónů k tomu, ale rozhodně mne to nijak neuzemnilo ... na takové to občasné popíjení a za danou cenu dobré
Spíš jsem byl docela nadšený z 2003 Wu Chi Dao Mengku - ten čaj mne dost překvapil.

2012 Fujian Zhengshan Xiaozhong - Lapsang Souchong AA grade - luxusní pití...
Každý týden nová nezávislá degustace.
http://www.cajovnicka.4fan.cz
http://www.cajovnicka.4fan.cz
Joda: Jj, taky mě to tak přišlo. Chuťově ne moc úžasné, ale pocitově zajímavé. S chutí to používám jako přísadu k chuťově zajímavějším plantážníkům, kteří třeba zase postrádají takovou tu chladivost/vibranci na jazyku.
Mechatronik: Jj, ten je hodně moc dobrý...
Mechatronik: Jj, ten je hodně moc dobrý...
Tento týden hodlám pít samé sváteční čajíky...
Dnes -1998 Anxi Xi Ping Tie Guan Yin
Velice dobrá bohyně! Povidla a ovocíčko, vyvážená harmonická chuť...
Dnes -1998 Anxi Xi Ping Tie Guan Yin
Velice dobrá bohyně! Povidla a ovocíčko, vyvážená harmonická chuť...
Tak to se máme všichni nač těšit
Dnes padla volba na výtečný 2010 Formosa Dong Ding Gui Fei Wild Bush

Dnes padla volba na výtečný 2010 Formosa Dong Ding Gui Fei Wild Bush

Xiaguan TF Loose Leaf 1998 - parádně vyzrálý Sheng Pu-Erh. Už je v něm krásně znát stáří...
Yunnan Jing Gu Shu Tuo Cha 2009 príprava vo veľkej konvici, je to zaújmavé ,ale gong fu je lepšie...
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
Takže dneska jeden z čajů, které piji jen jednou za rok, na oslavu slunovratu...
Fénix z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Jie Liang Xiao Beeng Cha)

Lehce lisovaný koláček, který jde bez problémů dělit. Lístky krásně lesklé, ochmýřené. Mao Cha pochází z přirozeně rostoucích čajovníků starých 90 až 100 let. Suchý list voní sladce květinově. Nálev čirý, zlatavý - v dalších nálevech s odstínem do zlato-oranžova. Chuť je při prvním napití lehounce nahořklá, ale ihned přechází do sladka. V ústech je nálev plný, kulatý a jemný - květinový s tóny lučního medu. Ani stopy po kouřovitosti. Svíravost jen lehká, decentní, příjemná. Celkově je to velmi jemný a lehký Sheng. Opravdu výborné pití z pohoří Bu Lang!
Fénix z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Jie Liang Xiao Beeng Cha)

Lehce lisovaný koláček, který jde bez problémů dělit. Lístky krásně lesklé, ochmýřené. Mao Cha pochází z přirozeně rostoucích čajovníků starých 90 až 100 let. Suchý list voní sladce květinově. Nálev čirý, zlatavý - v dalších nálevech s odstínem do zlato-oranžova. Chuť je při prvním napití lehounce nahořklá, ale ihned přechází do sladka. V ústech je nálev plný, kulatý a jemný - květinový s tóny lučního medu. Ani stopy po kouřovitosti. Svíravost jen lehká, decentní, příjemná. Celkově je to velmi jemný a lehký Sheng. Opravdu výborné pití z pohoří Bu Lang!

lesasyn píše:Takže dneska jeden z čajů, které piji jen jednou za rok, na oslavu slunovratu...
Toto sa mi hrozne páči, že takto rituálne piješ určitý čaj, normálne si ma inšpiroval či niečo také si nespraviť.
Môj čajový blog: http://cajovykamen.blogspot.sk/
Založ tradici, je to super. Já to takto dělám s 2011 Xi Zi Hao Nu'Er'Cha, vzhledem k tomu že mám pouze 100g (minus gramy co jsem daroval přátelům), je zřejmé že počítáme-li 5g na porci, vydržím ještě dejme tomu 14 let
Popíjím 2012 Zhejiang Shi Feng Long Jing A+.
//edit: tak jsem si spokojeně uvařil vodu a navážil čaj ... a zasekl se u úkolu do školy. Teď si už Studnu dávat nebudu, takže měním za loňský Bai Hao Yin Zhen

Popíjím 2012 Zhejiang Shi Feng Long Jing A+.
//edit: tak jsem si spokojeně uvařil vodu a navážil čaj ... a zasekl se u úkolu do školy. Teď si už Studnu dávat nebudu, takže měním za loňský Bai Hao Yin Zhen

joda: za 14 let bude tahle cihlička totální luxus

A co si dávám dneska?
Kdyby jste se mě zeptali, jaký nejzajímavější Oolong jsem za posledních pár let pil, odpověděl bych, že tento!
1976 Formosa Wen Shan Bao Zhong Oolong

Jak už je z názvu patrné, patří tento Oolong do archivních čajů. Po dobu jeho archivace byl párkrát lehce dopékán. Sklízen byl na jaře - počátkem měsíce dubna, léta páně 1976, z kultivaru Chin Shin. Suchý list za ty roky již pěkně ztmavl. Voní neskutečně! Cítím tmavé ovoce (nejvíc asi ostružiny), povidla, perníčky (ideální čaj na tento čas

Dnes jsem na ohřev vody použil starou železnou konev - Tetsubin, díky ní krásně vystoupila svěží ovocnost. Oproti tomu, pokud chci z tohoto čaje dostat kulatost a hutnost, použiji vodu z keramické konve.
Co říci na závěr? Je to čaj s velkým "Č", vždycky mě dostane na kolena! A pokud budete mít možnost, tak ochutnejte!

lesasyn: Je to zajímavé, jak tetsubin a keramická konev dělají s čajem různé věci, což? Jak říkáš - tetsubin vytáhne ovocnost a některé "výšky", keramika udělá spíš sladkost, kulatost a hutnost. Na čem keramiku ohříváš? Resp. kamínka vidím (moc pěkná), že by Petr Novák?
Btw. k tomu Xiaguanu - doporučuju nachutnat pár vzorků od Essence of Tea (prodávají i po gramech, takže pohoda; pošta od nich chodí velmi rychle) - řekl bych, že získáš úplně novou dimenzi toho, co znamená "parádně vyzrálý"
Btw. k tomu Xiaguanu - doporučuju nachutnat pár vzorků od Essence of Tea (prodávají i po gramech, takže pohoda; pošta od nich chodí velmi rychle) - řekl bych, že získáš úplně novou dimenzi toho, co znamená "parádně vyzrálý"

No, jelikož mě Lesasyn nalákal, tak jsem se pustil i do draka z Bulangu - a mám radost. Jeden koláček byl bohužel komplet špatný, nakouřený z cigaret, ten už jsem vyhodil. Ale druhý, ač na povrchu nakouřen taky (proto jsem ho skoro odepsal), po odloupnutí vrchní vrstvy chutná dobře! I když bych pořád měl problém souhlasit s původním nadsazeným popisem, už aspoň některé ty chuťové složky z něj v čaji vidím (resp. chutnám).
Pyroh: ... keramika udělá spíš sladkost, kulatost a hutnost. - přesně jak říkáš. Třebas takový Japonci zalitý z keramické konve - to je potom teprve pecka!
Kamínka jsou opravdu od p. Nováka - jsem s nimi nadmíru spokojen. Zkoušel jsem do nich žhavit kokosáky, ale ty dost zapáchají, takže jsem pořídil kvalitní jednodruhové dřevěné uhlí z buku (česká firma) a spokojenost - krásně voní, super výhřevnost a vyjdou na dobrý peníz.
A k Essence of Tea - ještě jsem asi nedospěl k nakupování ze zahraničí, rád si při nákupu čaj očichám popř. ochutnám. Uvidíme třeba jednou prolomím hranice
. Ale díky za tip!
Kamínka jsou opravdu od p. Nováka - jsem s nimi nadmíru spokojen. Zkoušel jsem do nich žhavit kokosáky, ale ty dost zapáchají, takže jsem pořídil kvalitní jednodruhové dřevěné uhlí z buku (česká firma) a spokojenost - krásně voní, super výhřevnost a vyjdou na dobrý peníz.
A k Essence of Tea - ještě jsem asi nedospěl k nakupování ze zahraničí, rád si při nákupu čaj očichám popř. ochutnám. Uvidíme třeba jednou prolomím hranice

Lesasyn: Jj, taky jsem si nedávno párkrát dal japonce z konve a to je fakt krása.
Tak to jsem moc rád, že se ta kamínka prodávají - je skvělé, že je pan Novák začal dělat, je to opravdu obrovský skok co se týče celé kvality čajování. A jak říkáš, nestojí to moc. Holt pan Novák je borec
Můžu se zeptat na značku toho uhlí z buku? Že bych vyzkoušel něco nového... A nečoudí to?
Nákupy ze zahraničí jsou (aspoň podle mého) pohoda a v podstatě jediný způsob, jak si rozšířit obzory. Ti Essence of tea jsou asi nejpohodovější, protože ta pošta jde rychle a člověk se neklepe, jestli to někdo nezašantročil
Ale ty ceny holt odpovídají věku toho čaje (resp. asi jak co, ne všechno bych si koupil znovu - ale zas když to člověk bere jako dobrou zkušenost, tak pak žádný čaj není příliš špatný
.
Tak to jsem moc rád, že se ta kamínka prodávají - je skvělé, že je pan Novák začal dělat, je to opravdu obrovský skok co se týče celé kvality čajování. A jak říkáš, nestojí to moc. Holt pan Novák je borec

Můžu se zeptat na značku toho uhlí z buku? Že bych vyzkoušel něco nového... A nečoudí to?
Nákupy ze zahraničí jsou (aspoň podle mého) pohoda a v podstatě jediný způsob, jak si rozšířit obzory. Ti Essence of tea jsou asi nejpohodovější, protože ta pošta jde rychle a člověk se neklepe, jestli to někdo nezašantročil

Carboneum
Vždy je opláchnu od prachu, nalámu na menší kousky a šoupnu na plynový sporák. Ze začátku jsou lehce cítit, ale žádný čoud. Pak už jen krásně voní.
Vždy je opláchnu od prachu, nalámu na menší kousky a šoupnu na plynový sporák. Ze začátku jsou lehce cítit, ale žádný čoud. Pak už jen krásně voní.
2010 Bu Lang Zheng Jia San Dui Xiao Beeng Cha - Drak z pohoří Bu Lang
Řek bych, taková silnější verze Fénixe. Je znát, že ve svatební edici zastupuje mužskou polovičku.
Suchý list voní hluboce květinově, ovocně a sladce. Nálev zlato oranžový, s oblaky chmýří z tipsů. Chuť je kulatá, plná, květinově ovocná s příjemnou hořkostí na patře. Znatelně se projevuje trpkost starých čajovníků (uváděné stáří až 250 let). Dozvuk je dlouhý a příjemný. Čaj příjemně povzbudil...
Řek bych, taková silnější verze Fénixe. Je znát, že ve svatební edici zastupuje mužskou polovičku.
Suchý list voní hluboce květinově, ovocně a sladce. Nálev zlato oranžový, s oblaky chmýří z tipsů. Chuť je kulatá, plná, květinově ovocná s příjemnou hořkostí na patře. Znatelně se projevuje trpkost starých čajovníků (uváděné stáří až 250 let). Dozvuk je dlouhý a příjemný. Čaj příjemně povzbudil...

1998 Xia Guan - co dodat, dobře uzrálý a plný nepřeberného množství tónů, možná lehce dominuje tón uzený a ořechový, ve vůni kafr či mentol. Poslední jmenované se projevuje i v chuti, holt stáří dělá své
Každopádně moc dobrý.

Naposledy upravil joda dne 20. 12. 2012 19:58, celkově upraveno 2
lesasyn: Hmmm, nevím s tou trpkostí starých čajovníků. Vtip starých čajovníků je typicky právě ve sladkosti a absenci trpkosti (která je častá u plantážníků) - trpké gushu je když už tak z Bulangu (což teda tohle je), ale to je podle mého spíš tím Bulangem, než stářím stromů...
Ok, ale Fénix byl taky z Bulang a taková trpkost tam rozhodně nebyla. Například v LF Red Label 2010 coz je taky Gu Shu, nebo Lao Wu Shan od XZH z roku 2011 - tam je taky trpký tón a sladkost je řekl bych ve všech... s tím souhlasím.
lesasyn: To máš pravdu, ta trpkost Draka je skutečně trochu jiného typu než u Fénixe. Red Label byl Nannuo, tedy tam určitá trpkost taky je docela častá. Ten Laowushan je zajímavý - měl jsem 2010 verzi a ta byla vše, jen ne hořká (ona byla tak nějak celkově dost nijaká).
Nevím, můžou to být singulární případy, nebo třeba trpkost/hořkost vnímáme jinak. Ale přijde mi, že když vezmu třeba produkci Yunnan Sourcingu v 2010-12 (a k tomu třeba Essence of Tea), tak staré stromy byly plošně sladší a méně trpké než ne-staré. Některé oblasti jsou zamlada hořké/trpké asi jakkoliv (třeba věci z pu-erh.sk, řekl bych). Ale možná se prostě bavíme o jiné chuťové složce...
Nevím, můžou to být singulární případy, nebo třeba trpkost/hořkost vnímáme jinak. Ale přijde mi, že když vezmu třeba produkci Yunnan Sourcingu v 2010-12 (a k tomu třeba Essence of Tea), tak staré stromy byly plošně sladší a méně trpké než ne-staré. Některé oblasti jsou zamlada hořké/trpké asi jakkoliv (třeba věci z pu-erh.sk, řekl bych). Ale možná se prostě bavíme o jiné chuťové složce...