Uff,
dlouho jsem přemýšlel zda reagovat, abychom se opět nedostali s dzinem do zákopové války.
Nechci nikomu říkat, co má pít a co nemá, jen nemám rád, když se šíří bludy, které další osoby bezelstně přijímají. V podstatě nelze říct, že by tu Dzin nebo Jamo napsal nesmysly, ale občas spíše pokroucenou polopravdu.
1) Lidi proti, často říkají, že 60% populace mléko nestráví (laktózová intolerance). Ano, to je v celosvětovém měřítku pravda. Jenže mě nezajímá globální měřítko (pokud nejsem přistěhovalec), ale evropské nebo české měřítko, kde se intolerance pohybuje kolem 10 %. Mimochodem genetici vysledovali před pár tisíci vznik genu, který právě způsobuje produkci laktázy i v dospělosti a vysledovali jeho původ do Evropy. Procento, tohoto genu v populaci klesá, kde byla evropa dlouhodobě vystavena cizím vlivům (muslimská okupace španělska, později řecka apod, také itálie, kam římané vozili lidi z provincií). Dalo by se tedy říci, že my evropané jsme původní konzumenti mléka několik tisíc let - tedy již v době, kdy jeho případné negativní efekty nemohla korigovat moderní medicína. Evoluce se zpravidla nemýlí. Pokud by jeho konzumace byla škodlivá, populace by možná vymřela, ale rozhodně by nezažila zlatý věk od 15 do 19 století. Historicko kulturně je nám tedy přirozené pít mléko.
2) 5íká se, že vápník z mléka je nevstřebatelný. I samo mléko obsahuje látku, která jeho využití ztěžuje. A pak ovšem obsahuje 2 látky, které jeho vstřebání ulehčují a asi 4 u kterých není vliv objasněn. Jenže v lidském těle nejde jednoduše spočítat vlivy těchto látek jako + nebo -. V podstatě vliv celé této směsi zatím nikdo nezměřil - takže jaký má mléko vliv samo na sebe nevíme. Dále je si důležité uvědomit, že málokdo pije 1 litr mléka a pak si dá 4 hodiny pauzu, obvykle jíme i něco jiného. A pokud se podíváme jaké minerály jsou potřeba pro ulehčení vstřebání, zjistíme, že jsou (sice v malém množství) obsaženy v téměř každé základní potravině. Vztáhnou využitelnost vápníku z mléka jen na mléko je pochybné, protože ten vliv neznáme a v jiném případě nám pomůže jiné jídlo. A já bych stejně mohl argumentovat, že většina vápníku v zelenině je vázána na sloučeniny (štavelany), které tělo nestráví a tudíž jsou stejně špatné jako mléko. Jenže vám nezamlčím, že tu zeleninu obvykle jíme s dalšími věcmi, které obsahují naopak jiné látky, které nám pomohou. Účelově používat informace je fakt jednoduché.
3) Mléko odvápňuje. Další účelové zkreslení výzkumů, jak je lehké zblbnout lidi a kolik jich to ještě začně obhajovat! to snad není možné. Neodvápňujue mléko, ale obecně živočišné bílkoviny a to ještě jen jejich nadpříjem. Dle doporučení bych jako dospělý na svou váhu měl denně přijmout 60 gramů čistých bílkovin, z toho zvířecího původu by mělo být maximálně 30 gramů. V litru mléka je cca 28 gramů bílkoviny. moc masa přez den již nesním s jedním řízkem bych měl 40 gramů - jenže kdo pije litr mléka denně? Mimochodem pro odvápnění se nadbytkem příjmu rozumí 2 násobný příjem po dobu měsíce---uff, bych se musel v mléku utopit, kdybych chtěl ztrátu vápníku hodit jen na mléko. Navíc podívejme se na šunku - nejlepšé by měla obsahovat dle vyhlášky 18% čisté bílkoviny, celkem prý obsahuje kolem 30 %, ale budu počítak těch nezpochybnitelných 18%. Hm takže stejný špatný efekt jako litr mléka, má 17 deka šunky a proč se tedy o šunce nemluví v souvislosti s odvápněním, že bychom mléko trochu diskriminovali, nebo se snad protimlékaři chytají stébla? Těžko říct. Vždyť je to postavené na hlavu - mléko tu pranýřujeme za něco, co způsobují všechny salámy a myslím si, že obzvlášť česká populace spořádá mnohem více salámů než mléka.
4) Někdo zde zmínil, že krabicové mléko je alergen a jed. Potenciální alergen ano, leč nic není jisté. S jedem tu ale někdo ustřelil až bych mu nejraději jednu vlepil. Vždyť to je do nebe volající blbost. Jed je toxický a toxicita je schopnost látky nepříznivě působit na organismus. Mléko je směs látek a tato směs lidskému tělu prostě toxická není, ani u žádné jednotlivé složky není toxicita prokázán a ani na ní není podezření. Ovšem již Paracelsus pronesl, že každá látka je jedem i lékem současně a záleží na dávce. Možná se Vám to bude zdát přitažené za vlasy ale u 99% látek to funguje. Například běžně jíme sůl, dokonce jí potřebujeme ale kdyby jste snědli 300 gramů najednou, tak Vás to spolehlivě zabije (ale kdo by to dělal, že). Sůl má dokonce vyšší relativní toxicitu než alkohol. Ale jak řekl Paracelsus, v malém je sůl lék, ve velkém jed. Toto platí i u mléka, jenže smrtelná dávka pevné části mléka se pohybuje v řádech desítek litrů najednou a jak víme, to nikdo nevypije. Dříve by jste spíše zemřeli na otok mozku způsobený nadpříjmem vody. Takže mléka jedem není, pokud použijeme věeobecně uznávané definice jedu.
5) Ta věc s teletem. Ano tele krmené krabicovým mlékem zemře. Jenže jste už nedodali, že UHT mlékem. UHT je pasterizace, která je nejrošířenější, nejlevnější, jenže v mléku rozloží určité látky. A zrovna exenciální bílkoviny, které tele jinak neumí vyrobit a proto zemře. Nezemře tedy, že by toto mléko bylo jed ale zemře na podvýživu a to je podstatný rozdíl. Navíc je prokázáno, že UHT má stejný vliv na kozí, lidské, jakékoliv mléko. Např. kojenec krmený lidským mlékem, které by prošlo UHT, by taky zemřel a opět na podvýživu, nikoliv na toxicitu. Jenže mi řekněte, kdo se živí pouze mlékem a pouze UHT? Nikdo. A chybějící látky získáme z jiné stravy. UHT mléko tedy není jed, jen má oproti čerstvému horší nutriční vlastnosti. Věc s teletem je opět účelově vykládána bez širší souvislosti.
6) Pasterizace, je několik druhů - asi 5 a 4 z nich mléko mění. Pokud ale mléko ošetříme tou původní, co vymyslel Pasteur, tak ta mléko téměř nemění. Jenže se skoro nepoužívá - např. u nás je ale jeden obchod co takové mléko má (30kč litr a trvanlivost 7 dní). Není tedy možné pasterizaci vinit za všechno, musíme se podívat, jaká pasterizace byla použita.
7) Čerstvé mléko od krávy taky není ideální, kvůli obsahu nebezpečných bakterií - to právě vyřešil Pasteur. Ideální je zahřát doma na 70 stupňů, převařením se již blížíme k UHT a to nechceme. Dlouhé roky jsem žil vedle zemědělce (letos bohjužel skončil) a jako malí jsme pravidelně chodili co dva dny pro 1,5 litru čerstvého mléka. Mohu vám řict, že chuťově lepší mléko jsem již nezažil. Hodně se příbližilo pouze mléko z mlékomatu v budějovicích u cinestaru, to dosáhlo tak 95ˇ% kvality chuti a konzistence. budějovičákům závidím!
Masmédia nás drtí. Dejme tomu, že vědec zjistí, že tahle látka v mléku blokuje vstřbávání vápníku. Ale hned máme titulky: 60 let nám lhali, mléko není zazrčným zdrojem vápníku! nebo Šokojící pravda o mléku. A novinář, protože tomu prd rozumí a obvykle nečte celou studii ale jen abstrakt, napíše, že mléko nám vápník nedá. To, že je to vytržené z kontextu nezmíní, rozhodně to nedá do titulku. Čtenost zajišťuje šok z titulku, který nás donutí rozkliknout článek a pak stručnost článku, aby nás neznudil. Ataková fáma se pak šíří, protože kolektivní blbost a manipulovatelnost lidsta nezná mezí. 17 stránkový článek s názvem Vše o mléku nikdo nerozklikne, protože to není šokující a když už náhodou někdo ano, tak scroluje dolů, zjistí jak je to dlouhé a část to nebude.
Jen si uvědomte, kolik z Vás se již v této fázi u tohohle postu nudí, že?9) Kasein nezahleňuje. 98% procent studií na Web of Knowledge toto neguje. Opět to je vytržené z kontextu.
10) Nejsme jediní savci co pijí mateřské mléko jiného druhu. Ehm copa čičinky? A trpí snad osteoporózou nebo umírají na otravu? A prosím neargumentujte mi hloupě, že to pijí, protože jim to dáváme, nebo Vám natruc hodím stejně hloupá argument, že tedy touto logikou ježek kravské mléko nepije, protože mu ho nikdo nedal
11) Skutečnost pití kravského mléka není zvrácená, neboť by musela být zvrácená po dobu jeho konzumace a předpokládám, že za ty tisíce let by na to lidé přišli. Stejně bych jámohl argumentovat, že jsme jediný druh co nozí kůži jiných zvířat jako obleky a to je zvrácené. A určitě bych i našel nějaké diskuze, že to způcobuje alergie...a nebo jsme jediný druh co lítá na měsíc, oh jak zvrácené. Toto nejsou argumenty, toto je subjektivní názor každého jedince.
12) Jestli mi někdo bude argumentovat, že je to výplod západních vědců placených zemědělstvím, tak já pak nevím, zda vůbec stojí ua to se s ním bavit. Na Web of knowledge je asi 900 odbroných studí na mkléko v užším slova smyslu a mnohem více v širším slova smyslu. Pokud jste opravdu tak přesvědčení o manipulaci a úplatcích, tak prosím těch 900 studií projděte a dohledejte mi ony zemědělské lobby v pozadí. Takovéto tvrzení totiž já nemusím vyvracet, ale ten, kdo je tvrdí, by je měl prokázat, pokud chce být brán vážně.
13) A prosím, neargumentujte, co všešchno vám někdo, kdo někde pracoval povídal. Za prvé lidi rádi zveličují a přehání aby jejich příběhy byly nejlepší a nejšokující, aby byly středem pozornosti. A za druhé,,pak vbychom mohli povídat, co někdo povídal o lécích, o jiném jídlu, o nábytku, o automobilech a zjistili bychom, že v podstatě na této planetě nemůžeme žít.
Dzin zde uvedl určité pravdivé informace, nemohu si pomoci, ale které já chápu jako neúplně uvedené. Jamo mu oponoval, ale typickým vědeckým způsobem - je to takto, protože to tak je, ale neuvedl ten širší kontext a bez něho nikoho nepřesvedčí (ne že by to bylo nutné). A pak jsou samosebou taky lidé, kteří nechtějí poslouchat, že.
Já nechci nikoho nutit pít nebo nepít mléko. Mě je to jedno. Jen nemám rád, když se někde objeví zkreslené informace a někdo se podle nich rozhodne a šíří to dál - viz. Farkyho reakce na dvě ušmudlané diskuze s kusými informacemi na základě kterých bude pít jen jeden hrnek týdně. Každý se může rozhodnout podle sebe, ale snad není špatné myslet si, že by každý měl mát možnost rozhodnout se dle úplných informací. Vždyť je to smutné. Smutné je že i v různých příručkách o zdravé výživě se velmi často tyto chyby objevují, dokonce i ve videu od Lesasyna jsou věci se kterými nesouhlasím - jedou v tak zajetém systému "zdravých" věcí, že zapomenou na nadhled.
Lidi nebudte jen ovce v davu, vždyť máte úžasný dar - Vaší inteligenci. Použijte ji, přemýšlejte o věcech v souvislostech a nepřejímejte vše, co kdo plácne - vždyť pak se sami stáváte šiřiteli bludů. hledejte vlastní názor, vždyť Vás to nezabije, jen používejte zdravý rozum...
Původně jsem sem chtěl dát odkazy přímo na studie, ale neudělám to. hlavně jsem líný a nechce se mi je několik hodin dohledávat a pak, upřímně, kolik z Vás by si stáhlo 15 desetistránkových studií v angličtině a přečetlo je? Vždyť by to byla ztráta mého času. Navíc má každý z Vás určitý názor na mléko, který stejně nezmění, ovšem, kdyby někdo popřemýšlel o svém způsobu pohlížení na problém, tak to by bylo pěkné.
Omlouvám se za chyby, čas na kontrolu bohužel není. Možná jsem se někde upsal nebo pomýlil, ale snad je z zápisku jasné, jak je potřeba nad problematikou uvažovat, abyjste došli k nějakému závěru. Nemůžete stát ani vlevo, ani vpravo, ani uprostřed. Musíte se vznášet nad (ne jako holubička blbostí) ale jako homo sapiens sapiens (s inteligencí) a zhlédnou všechna data najednou - a najednou objevíte skutečnosti, které vám předtím unikali, protože jste jen odráželi útoky druhých sami schovaní za svou zdí...
Pěkný večer
LL.