Na co mi přišlo vhodné reagovat po tom, co jsem vlákno proletěla. K názorům, se kterými nesouhlasím se vyjadřovat nebudu vzhledem k hádavosti některých uživatelů
.
A pokud někomu "vykrádám myšlenky", velice se omlouvám.K vlivu čaje na ledviny: K zatížení dochází, pokud je čaj konzumován v nesprávném množství. Při zvýšeném množství čaje dochází k močopudnému účinku, který odvodní ledviny a ty potom trpí (stejný efekt má kupříkladu káva) k vyvážení je potřeba doplnit ztráty tekutin.
Při jedné dávce kupříkladu zeleného čaje na více nálevů - někdy se doporučuje pít až do "čisté vody", za což by mě však někteří fanatikové ukamenovali na místě, takže pít dokud má pro vás přijatelnou chuť a kombinovat s dodáváním čisté vody, ale příliš často nepraktikovat jedno-nálevové (byť ne tzv. cloumáky) dýchánky. Nedělá to dobrotu. Ledviny a celá vylučovací soustava jsou potom zatížené jen objemem, tudíž u pití čaje myslet, kolik si "můžete dovolit" - množství přijímaných tekutin vhodných pro organismus se u každého člověka liší, často deklamované množství 3l/den je přeceňované.
A také je vhodné pít čaje v bio kvalitě, kvůli aditivním látkám používaným v zemědělství (což asi zmiňuji zbytečně).
K vlivu čaje všeobecně:Povzbuzuje, zelený má v sobě třísloviny pomáhající trávení, stimuluje oběhovou soustavu, obsahuje některé alkaloidy, stopy minerálních látek.
Při dobrém zdravotním stavu jedince tedy
nemůže ublížit (pokud není podáván v extrémních dávkách, ale i ta nejlepší látka škodí, když je jí moc, že ano).
Vliv čaje na dlouhověkost - podle mě víceméně pitomost, dokud čaj neobsahuje antioxidanty (zpomalují stárnutí). Pitomost v tom smyslu slova, že to celé stojí spíš za komplexností životního stylu, který bývá často spojen s konzumací čaje. To znamená, že pokud zbytek vašeho života bude rizikový (strava, prostředí, aktivity), tak čaj to nezachrání.
Dlouhověkost, zejména v částech asie, není zas tak neobvyklá. Nebo nebývala.
K vyšším cenám za veganské/vegetariánské jídlo:Hodně záleží na tom, jak svou stravu člověk postaví. Není vegetarián jako vegetarián.
Sójové a podobné produkty, oříšky, zrníčka, semínka etc. jsou dražší, ano. Ale v poměru s masem to vyjde většinou stejně s malým nuancemi.
Kupříkladu balíček tofu vyjde okolo 30,- až 40,- Kč (na Slovensku do 2 eur, vyptáno) - jsou tam obvykle dva až tři plátky tofu, ze kterých už si oběd uděláš (mně osobně to vyjde na jeden a půl jídla) a při doplnění zeleninou se cena jídla zprůměruje na normál. A tak je to zhruba se vším podobným. Taky je otázkou, jestli je opravdu vhodné šetřit na jídle.
Podle mě je nejvíc cenový záhul "začátek" vegetariánství, kdy si člověk nakupuje věci "do zásoby" - tzn. ty, které ti déle vydrží (oleje, pasty, těstoviny, luštěniny, etc.).
Pravdou je, že ty běžné - přímo vegetariánské/veganské - produkty (vege pomazánky, "paštiky" a podobně) v obchodech jsou drahé, ale ušetřit se dá jejich výrobou doma.
Nechtěla jsem tady odkazovat na nějaké další stránky, ale třeba tady
http://veganotic.blogspot.cz/ jsou podle mě cenově dosažitelné recepty, doporučuji pročíst.
Edit: Jo a k omývání sušeného ovce, které je kupované a není v bio kvalitě: +1000 bodíků, síra není úplně dobrá.