3. 8. 2014 16:09 od chawangpu
Děkuji, budu moc rád !
Liuan je čim dál větší problém a pokud je kvalitní tak je poměrně dost drahý. Liuan se v Číně prodává většinou nový, kvalitní jarní sklizně, opravdu ty hodně dobré, jsou dostupné cca po 6 měsících od sklizně. Takový čaj dnes stojí velkoobchodně v nákupu 250 i více korun. Jde o čaj uplně nový a sice pitelný, ale neprodejný. Všichni chtějí staré liuany. Tedy si předtav že někdo musí koupit za takto vysokou cenu takovýto opravdu výběrový liuan a pak jej zaskladnit. Pokud jej vytáhneš po deseti letech, bude pořád ještě relativně mladý, ale kolik by takový čaj stál ? Aby se pokryly náklady na sklad, vůbec inflace a rostoucí ceny v Číně atd...
Liuan je hlavně v této kvalitě nyní velmi vzácný, protože se hůře prodává a cenu zvyšuje narůstající zájem o Qimen hong cha v Číně. Snad se liuanu někdy dostane více pozornosti a propagace.
Čaje z konce 90´s a počátku 2000 jsou často ne uplně dobře skladované z Guangzhou, čaje starší jsou velmi vzácné a dost drahé.
No a pak opravdu staré liuany - minulý měsíc jsem měl to štěstí být přítomen v Kuala Lumpur u dvoudenního procesu prodeje liuanu z roku 1930 , sun yi shun, šlo o 6 košíků, cca necelé 3 kg čaje a prodejní cena byla, tak jak jsou balené, cca 1 3000 000kč (200 000RM).
Čaje byl sice opravdu dobrý, velmi dobře skladovaný, nebylo to žádné HK wet storage, ale v porovnání s mnoha jinými ne tak starými čaji např. z 80´s, byla cena a chuťový zážitek v naprostém nepoměru.