Záleží na tom, co je klasická příprava v Yunnanu
Tak jak si čaj připravovali - opravdu je to spíše minulost, či sem tam ještě připravují, nečínské minority, lze vidět na videu v tomto odkazu
http://www.chawangshop.com/index.php/te ... -guan.html uplně dole - samotné video předchází nekonečná reklama... Nutno říct, že pokud někdo tradičně pije sheng puerh, tak pak zejména huang pian, tedy vytříděnou druhou jakost , protože jim přijde sheng samotný , mladý, příliš silný. Na sklad. čaje nejsou příliš podmínky, vše rychle plesnivý, alespoň co jsem viděl nějaké starší čaje přímo v dřevěných domech farmářů starší dva roky, vše rychle podléhalo zatuchlině a plísni... Bulangové či třeba Lahu lisují čaj do bambusu a ten popíjejí, při procesu lisování čaj často velmi zoxiduje a je podobný oolongu, tím se pro ně stává pitelný. Připravují jej pak taktéž buď v džbánku, mnohem častěji ale hodí snítku čaje do plechového hrnku a prostě pijí "na divoko", nebo hodí hrst čaje do kovové či hliníkové konvice třeba 2-3 litry velké a z ní čaj pomalu pijí. Rozhodně čaj pijí, zejména Bulangové, a také rozhodně moc chuť ani přípravu moc neřeší.
No a pak je příprava moderní, která je uplně stejná jako všude jinde. Tím, že se v Yunnanu nikdy moc puerh nepil (myšleno mezi čínskou majoritou, jež tradičně pije spíše nejlevnější třídy Yunanských zelených čajů - silné a hořké) , jsou na tom zdejší lidé uplně stejně jako třeba v Česku, i když se u čaje tváří jako by jej každý z nich vymyslel a hrozně se diví, že vůbec cizinec zná puerh... Většina číňanů v Yunnanu preferuje gaiwan, Yixing zde nemá tradici a ani moc nadšenců. Porc. gaiwan, skleněný džbánek a často i skleněné malé šálky...
Tím, že většina chlapíků kouří jednu za druhou, a to i během pití čaje, tak mají rádi silné, hořké čaje, jež klidně dusí v gaiwanu pěknou chvíli. Pije se pouze sheng, shu puer nemá u lidí v Yunnanu téměř žádné nadšence, občas pokud někdo začíná, je mu shu příjemnější ale to je stejné jako u začátečníků v Česku. Tolik tedy alespoň mé zkušenosti.