Rád mam horky čaj

<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 12:54

Rád mam horky čaj

Ahojte. Chcem sa opýtať na takúto vec. Všade sa píše, že najlepšia doba na luhovanie čaju je u každeho druhu čaju individuálna zhruba od 30 sekund až po 3 minuty. Ja osobne mám rad čaj skor horky, a teda moja otázka znie: Znehodnocujú sa prvky (vitamíny) v čaji ked ho necham luhovať aj dlhšie? Alebo to nema žiadny vplyv na zloženie čaju ale iba sa zmení jeho chuť na horkú. Dakujem za odpovede
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 12:56

Jak který čaj se zalévá horkou vodou, každopádně neznehodnocují :-)
Treba kvalitní zelený se zalévá treba i 50°C vodou, ale na kung fu cha prakticky 99°C. Neměj strach o látky, ale doba louhovaní ovlivnuje nejen látky ale také chuť, řid se pokyny prodejce nebo si nech poradit a hlavne vlastni zkušenost je nejlepsí, Tobě musí chutnat, ty jej pijes.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 13:03

no mne práveže "chutná" horký čaj, a preto ho nechávam aj dlhšie luhovať. Prevažne obľubujem Gunpowdery každého druhu a moja príprava je asi nasledovaná. Prvú várku zalejem tak zhruba 70 - 80 C° vodou a necham luhovať 5 minút. Druhú várku zalejem zhruba rovnako teplou vodou ale necham luhovať už aj 7-9 minút. Ide mi len o to či sa tým neznehodnocujú "čarovné" účinky toho čaju.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 13:07

Neznehodnocují, ale vylouhouji se Ti třísloviny, což muže dráždit žaludek a čaj trpkne, jaké množstvi čaje na jaky obsah šálku? Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 13:14

Dzin Tea Racer píše:Neznehodnocují, ale vylouhouji se Ti třísloviny, což muže dráždit žaludek a čaj trpkne, jaké množstvi čaje na jaky obsah šálku? Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?


Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?


Tomuto velmi nerozumiem. Jednoducho moja príprava je: 0.5 L pohár, plastové sitko do ktorého dám zhruba 3 čajové lyžičky čaju vložím do pohára, zalejem vodou a necham luhovať. Potom sitko s čajom vyberiem, čaj vypijem a postup opakujem ešte raz poprípade dvakrát.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 13:23

To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 13:27

Dzin Tea Racer píše:To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.


Musím si zohnať nejakú takú váhu čo mi odváži aj také male hmotnosti. Ale teda určite verím, že to má nejaký význam.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 13:28

To je nejlepší na čaji právě ty experimenty :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lukas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 32

Registrován: 5. 12. 2008 16:29

Příspěvek 25. 12. 2008 14:31

Řekl bych, že si asi nerozumíte. Základní problém je asi ve slově horký. Jeden myslí horký čaj jako hořký čaj, druhý to chápe jako horůcí čaj:) Pletu se snad?

A teď k věci. To, že necháš čaj dlouho louhovat a je potom hořký je způsobeno právě tím, že se vyluhují třísloviny. To je ale špatně. Čaj tím znehodnotíš a může se ti z něho dělat špatně. Přeluhovaný čaj je dle mého názoru na vylití.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:36

Ano myslel som Horký ako chutovo horky, nie ako "horký - horúci" :)
Aha čiže teda, mala by sa dodržiavať doba luhovania uvedená na etikete ano?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:37

Já chápu horký jako horůcí :-)
Každopádně přelouhovaný čaj je jedna věc a silný druhá. U jednoho čaje ( dle množství, teploty vody a druhu čaje ) muže být 30s hodně u druhého 5 minut málo. Po delším louhování se z čaje louhují třísloviny a jiné látky, čaj pak hořkne, v sekci o kofeinu versus theinu jsme řešili jak a kolik se ho také vylouhuje.
Souhlasím s tím že přelouhovaný čaj je na vylití, já ho leju do kytek :-)
Je to hodně individuální, nekdo kdo pije čaje 50 let si děla ( slabý ) čaj a když ho ochutná někdo kdo jej pije chvíli tak prohlasí " to je ale síla " :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:38

Kazisvet píše:Ano myslel som Horký ako chutovo horky, nie ako "horký - horúci" :)
Aha čiže teda, mala by sa dodržiavať doba luhovania uvedená na etikete ano?


No na etiketě je nekdy všeobecná informace... záleží jestli piješ čaj jako v zhongu, nebo na Kung Fu cha, či jiny zpusob, záleží na množství, druhu a teploty čaje.
Dej nám přesný druh čaje a myslím že pak se shodnem na přípravě. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:39

Ide mi iba o to že či preluhovaný čaj má stále rovnaké účinky ako taky ktorý je vyluhovaný podla správnosti. Chuť ma v tomto prípade velmi nezaujíma.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:42

Kazisvet píše:Ide mi iba o to že či preluhovaný čaj má stále rovnaké účinky ako taky ktorý je vyluhovaný podla správnosti. Chuť ma v tomto prípade velmi nezaujíma.


Čaj má tolik účinků že se to asi takle nedá řict, každopádně může dráždit žaludek a způsobit až nevolnost, nechápu proč ho záměrně přelouhovávat.
Každopádně to vyzkoušej. Já osobně se snažím připravit čaj tak aby mi chutnal a bylo by mi po něm dobře. Můj pocit je přitom nejdůležitější.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:45

A je nejaká zlatá stredná cesta pri luhovaní čaju mojim spôsobom?
T.j. čaj v sitku zaliať vodou primeranej teplody. Iný spôsob nerobím. Jednoducho si dám do sitka čaj, sitko z čajom vložím do pohára podlejem troškou teplej vody, chvílku pokčkám a potom ho zalejem komplet a nechám luhovať.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:46

myslím teda zlatá stredná cesta v dĺžke luhovania zeleného čaju.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:48

Já Ti asi stále nerozumím... :(
Nevidim důvod proč stále se snažíš připravovat jinak čaj než se má.
To je problem ho zalit, louhovat a dát takové množstvi jaké je treba? Hlavně děláš oplachovací nálev?
Kdy už nám řeknš co to je za čaj přesně? Kolik vody, ( psal jsi pul litru ) a kolik čaje? Jestli Ti chutná přelouhovaný čaj tak ho pij :-) Někdo tu naspal kdysi že " čaj je anarchista ".
Každopádně silný čaj se dělá tak že se dá větší množství čaje nikoli že se louhuje déle!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:53

Dzin Tea Racer píše:Já Ti asi stále nerozumím... :(
Nevidim důvod proč stále se snažíš připravovat jinak čaj než se má.
To je problem ho zalit, louhovat a dát takové množstvi jaké je treba? Hlavně děláš oplachovací nálev?
Kdy už nám řeknš co to je za čaj přesně? Kolik vody, ( psal jsi pul litru ) a kolik čaje? Jestli Ti chutná přelouhovaný čaj tak ho pij :-) Někdo tu naspal kdysi že " čaj je anarchista ".
Každopádně silný čaj se dělá tak že se dá větší množství čaje nikoli že se louhuje déle!


Ok tak ti skúsim odpovedať:

Oplachovací nálev nerobím.
Dajme tomu že si chcem pripraviť čaj Vietnam Ché ngon So, a na pol litra vody dám 3 čajové lyžičky čaju. Zalejem to vodou a luhujem zhruba 3 minuty.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 14:55

A zabudol som na otázku:
Ako dlho mám potom nechať luhovať druhý zálev ?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:56

Nevím kolik g jsou 3 čajové lžičky... a co to je teplou vodou? Na tento čaj asi 80°C.
Ale, každopádně udělej oplachovací nálev, čaj lépe chutná.... neni to zbytečnost. A zkus louhovat minutu, pokud Ti bude chutnat nech to tak, pokud ne louhuj déle :-) Dyt můžeš jen usrknout. Vietnam Ché snese hodně :-)
Naposledy upravil Dzin Tea Racer dne 25. 12. 2008 14:57, celkově upraveno 1
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 14:57

Kazisvet píše:A zabudol som na otázku:
Ako dlho mám potom nechať luhovať druhý zálev ?


No hlavně jak teplou vodou taky, že? :-)
Jen o chvilku více než první, taky dle chuti.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 25. 12. 2008 15:10

Jak uz tu bylo napsano, podle me se delsim louhovani caje dosahuje jen zvysenim trpkosti na zaklade vylouhovanych trislovim. Individualni doba louhovani je nejen jina od kazdeho druhu caje ale i od konkretni sklizne, vyrobce, ale vetsinou se obecne da ridit doporucenim k jeho konzumaci. Nejlepsi je najit si optimum sam. Ale dne meho skromneho nazoru se chut v caj zesiluje jen do urciteho casoveho limitu, pak se zacnou louhovat latky nezadouci a chut uz nesili, jen trpkne. Ne horkne, horkost silneho caje je jina, trpkost je svirava, provazi ji sucho v puse a kyselost, casto jak ostatni psali zaludecni nevolnost. Doporucuji pridat caje, zkratit louhovani, hlavne prvniho nalevu, dokonce zkratit dobu i celkem razantne a sledovat co to udela. Postupne pridavat cas chuti, nebo si muzes z tak velkeho mnozsvti salek slit a ochutnat. Najit nejake optimum. Ale takhle dlouhe louhovani si ja osobne nedovedu predstavit, caje piju na litry, ale z tak silneho caje bych se pravdepodobne pozvracela, ne kvuli chuti, ale zacvicilo by mi to zaludkem. Jinak cim kratsi louhovani prvniho nalevu, tim lepsi a chutnejsi bude ten druhy. A tim vic nalevu take bude, pravdepodobne (ne 100%).
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 15:13

cize mi radíte ked je výrobcom uvádzana doba luhovania 2-3 minuty pri teplote vody 60-70C°, tak si radsej zvolit tu kratsiu dobu ano? No musím to vyskúšať čo to spraví, možno sa mi otvorí nový pohľad na všetky čaje čo som doteraz pil :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 15:20

Kazisvet píše:cize mi radíte ked je výrobcom uvádzana doba luhovania 2-3 minuty pri teplote vody 60-70C°, tak si radsej zvolit tu kratsiu dobu ano? No musím to vyskúšať čo to spraví, možno sa mi otvorí nový pohľad na všetky čaje čo som doteraz pil :)


Ano to se Ti tu snažíme řict odpočátku. On to tam výrobce či prodejce nepíše jen tak. Ale je hodně způsobů připravy čaje, v Číne se pijí taky čaje z zhongu tak že se tam nechává čaj stále a jen se dolije teplou vodou a tak se pije celý den. Jelkož pod 45°C se prý i zastaví proces louhovaní ( u určitých čajů treba u japonců to nezkoušej :-) ) a probudí se přilitím vroucí vody, ta smíchaná se zbytkem třeba 30°C teplé má 70°C, za 3 minuty 60°C a to se dá příjemně pít... a takle do kola a je to také zpusob, já tak osobněp piju třeba Dračí Oči - Tian Mu Long Zhu, někdy Long Ting, a hlavně třeba La Gua Pian.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lukas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 32

Registrován: 5. 12. 2008 16:29

Příspěvek 25. 12. 2008 15:21

Ano, pokud to budeš dělat správně, určitě se ti otevře nový pohled na čaje, které jsi do teďka dělal špatně. Vychutnáš více nálevů a v každém najdeš jiné chutě.
Třeba já dobu louhování zelených čajů dávám vždy o trochu kratší, než je psáno. Musíš zkusit.
Další

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz